La meva llista de blogs

dilluns, 27 d’agost de 2012

Valor afegit

Tinc un veí que toca èxits de Mocedades amb violí. Amb el mètode d'un pupil que busca l'excel·lència, l'assaig és diari. Puc fins i tot imaginar-me'l plantat al rebedor, amb el posat greu i solemne que Gluck hauria esperat del seu millor concertino abans d'atacar els primers acords d'Orfeo et Euridice. Arquet amunt i arquet avall, la caixa de ressonància allibera per les efes sentits laments del sextet basc. Ay, amor de hombre! - exclama amb regularitat i ganyolant l'instrument desposseït de cop de tota la pretensió clàssica adquirida al segle disset.

Tenia un porter a l'edifici on visc que ens saludava en vers i s'ajudava d'una tonada apresa durant el servei militar per quadrar bé la mètrica. Un veritable trobador de la quotidianeïtat. Rimador implacable, els alexandrins li brollaven per la mirada mentre escanejava l'última sessió de perruqueria de la veïna de l'entresòl o l'imminent recapte de l'indigent al contenidor de la porta. Habilitats del guardià d'un centenar de ganes individuals d'arribar a casa.

Les irrupcions sonores del meu veí solen ser a l'hora de la migdiada. I la combinació de factors en joc, creieu-me, és susceptible de despertars amb traces oníriques mitològiques. De la mateixa manera, la voracitat lírica del meu porter et solia lligar de mans i peus quan més carregat de bosses tornaves del supermercat. Amb la paella al foc i la pressa a les cames. Però tant hi feia. Eren minúsculs peatges a canvi d'un alt valor afegit.

Va ser precisament en un d'aquests despertars sobtats a ritme de Eres tu que vaig gestar la reflexió. I em vaig plantejar el sentit i abast veritable dels valors afegits. I aclaparat pels despropòsits oficials dels polítics durant l'estiu i les noves ocurrències econòmiques vaig preguntar-me: què passarà el dia que s'apliqui un IVA a les paraules i fets? O sigui, que s'obligui a pagar un impost per les declaracions o accions sense valor afegit. Mediocres. Infumables. Ni amb mètrica marcial ni música de violins.
1 comentari:

  1. Potser ens quedariem parades de què es considera infumable i quines paraules o fets queden excempts d'IVA. Prepara't, que potser el veí de l'amor de hombre (maravillooooso) es compra un trombó i em contracta per a que jo la canti (segur que em va sentir aquest Juliol)

    ResponElimina