La meva llista de blogs

dilluns, 16 de gener del 2012

Enuig policial

Hi ha dies que, malgrat ser dilluns, et despertes exultant. Destil·les felicitat i això es nota perquè els teus pronoms febles són més vigorosos que mai. I t'adreces a tots aquells que en van mancats per donar-los-en. Ni t'esforces en dissimular la teva alegria i és per això que gemines eles i trenques ces pels descosits. Coses de la il·lusió, de la mancança de vel·leitat i de veure't instal·lat en un feroç idil·li d'ampul·loses cavil·lacions.

Felicitat a dojo. Tempesta reparadora d'accents diacrítics, dígrafs, dièresis i atacs frontals als pleonasmes i a les histèries sense hac. I, creieu-me, ho he intentat però tot i algunes recomanacions policials no he aconseguit que les enyes m'activin la mala llet.  He tancat tots els accents damunt de les as i res. Fins i tot m'he passat una bona estona pensant paraules amb jota com a fricativa velar sorda sense cap èxit. Que no m'enfado més quan ho faig en castellà, vaja.

Primer creia que la cosa només funcionava si vesteixes uniforme. Però tot seguit he pensat en el capità Haddock i la teoria se me n'ha anat a prendre vent. Perquè el degà dels mariners irascibles és un artesà del renec en català. I jo aprofito l'ocasió per recomanar el seu diccionari a un sector dels Mossos. Per si tenen ganes d'emprenyar-se en la llengua de Josep Pla. Que si una banda d'encenalls de pallús amb confitura d'eriçó decideix abaixar-te el sou sempre els pots dir que són un ectoplasma de bunyol estrafet. O uns escanyabruixots amb all-i-oli, que ve a ser el mateix. Llamp de rellamp.

2 comentaris:

  1. Pinçat,

    Quin encertat contrapunt que la riquesa del teu llenguatge em deixi sense paraules.

    No obstant això, la notícia dels Mossos me les retorna per tal d'aclarir-los algunes idees confuses: les reivindicacions laborals es fan bordant: si ho feu en castellà, no us entendrà ningú.

    Pinçant des de L'Haltra banda,

    Records

    ResponElimina
  2. Estimat anònim, el contrapunt realment és que digui això un "guardià de la llengua" com tu! Quin honor per aquest humil fòrum els teus pinçaments des de L'H altra banda.
    I tens raó, bordar és universal. I confondre conceptes humà, m'imagino...!

    ResponElimina