La meva llista de blogs

dissabte, 14 d’abril del 2012

Elefants republicans

Una de les divinitats més venerades de la mitologia hindú és sens dubte Ganesha, un elefant sagrat amb aires de panxacontent que simbolitza l'harmonia perfecta de l'home amb l'univers. Protector de llars i comerços, la seva talla ancestral presideix racons i capelles improvisades pels carrerons de ciutats de l'Índia teixint un conglomerat festiu i asfixiant que fa tèmer una estampida fatal en qualsevol moment. El seu regne s'estén per l'Orient al pas ferm de quatre potes vinculades al sustent del planeta.

La relació dels elefants amb la monarquia és evident en la tradició budista del sud-est asiàtic. El paquiderm blanc és propietat del rei, que al seu torn veu incrementat l'estatus en funció del nombre d'exemplars que n'atresori. Un palmarès que, segons els preceptes, no es pot nodrir sota cap concepte amb una captura. O sigui que, si els intenten caçar, la malastrugança resultant pot ser imprevisible.

Delicat dilema el que un rei caçador poc destre planteja un 14 d'abril a la parròquia republicana. La gesta de Ganesha, considerat també com "l'eliminador d'obstacles", pot fer caure en la veneració als descreguts. Un maluc trencat pot ser suficient per la conversió d'aquells que no tenen ni rei ni religió? A veure si ara els aniversaris de la república es convertiran en peregrinacions sagrades d'ofrena a l'elefant omnipotent.

Per cert, que m'oblidava d'un altre eix que vincula l'animal sagrat amb la monarquia. En la tradició occidental s'anomena elefant blanc a aquelles possessions que tenen un cost de manuntenció més alt que no pas els beneficis que aporten. Un saldo, per entendre'ns.

4 comentaris:

  1. Según tu aclaración del último párrafo, podríamos decir que nuestro rey Elefante blanco ha ido a ejercer el suicidio simbólico a esa cacería -que sin duda le pagamos todos-. Le ha salido el tiro por la culata, simbólicamente hablando, y se ha caído (¿de otro elefante?) fracturándose la cadera en tres partes, como la republicana tricolor...

    ResponElimina
  2. Por cierto, Estimat Pinçat, la ecuación tricolor-fracturas es un alcance aportado por A, especulador sonero-cuántico ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Perspicaços amics, em meravelleu també pels tres costats. Caçadors irreductibles de l'enginy:)

      Elimina
  3. JAJAJAJAJAJAJA....Especula...queee?????


    !!!!! VIVA LA REPUBLICA !!!! Y LOS REPLICADORES.....

    ResponElimina