La meva llista de blogs

dijous, 23 de febrer del 2012

Màquines setciències II

El que parlàvem l'altre dia, que les coses modernes no paren d'enfadar-se. Ara resulta que vas al traductor d'uns dels buscadors de referència, selecciones el gallec i intentes traduir el nom de Manuel Fraga a un altre idioma i el resultat és Abraham Lincoln. Què pretén dir-nos? D'entrada se m'acut que podria ser la broma d'haver fet la cerca durant el carnaval. Que et descuides i el diccionari virtual se t'ha convertit en la Rua de l'Extermini de Sitges pel cap baix.

Una vegada més, les màquines setciències volen tenir l'última paraula. Intento posar-me a la pell de l'ordinador i, disfresses ocasionals a banda, m'imagino que ha relacionat conceptes amb unes bones pinces. Sempre tan útils elles. O sigui que els ha confós potser perquè tots dos eren presidents, un dels Estats Units i l'altre de Galícia. També ha vist en ells segurament personalitats del segle XIX. Un per raons de naixement, l'altre per nostàlgies de temps passats. I qui sap si el seu paper després de sengles guerres civils també ha confós els nostres simpàtics robots. El nordamericà va posar per davant el manteniment de la Unió a la mateixa abolició de l'esclavatge. El gallec, esclau com era de l'antic règim i de les unions grans i lliures, mai es va retractar dels errors en democràcia.

Però qui sap si el nostre buscador té motius més aviat bíblics a l'hora d'enfadar-se amb nosaltres i donar-nos aquests resultats tan originals. Segons les religions jueva, islàmica i cristiana Abraham és el primer dels patriarques postdiluvians. Vinculat al Gènesi, a l'origen de tot. Segur que el bo d'en Google, com molts de nosaltres, també ha pensat alguna vegada que quan es va crear el món, don Manuel ja hi era. Fent queimadas amb els dinosaures.

2 comentaris:

  1. Si ho vas traduir ahir, no passa res, es que el Sr. google feia un homenatge als Antònia Font. Es que van tocar a l'auditori, saps... Wah yeah!

    ResponElimina
  2. Ara ho entenc tot! A més, també tenen una cançó dedicada al Fraga. Diu una cosa així com "quan va despertar, dinosaures", com aquell conte del Monterroso...!

    ResponElimina